• 0
    Az Ön kosara
    A kosár üres.

ELEKTROMOS FŰTŐPANEL VAGY KLÍMA? MELYIK A JOBB VÁLASZTÁS?

Megjelenés dátuma:
ELEKTROMOS FŰTŐPANEL VAGY KLÍMA? MELYIK A JOBB VÁLASZTÁS?

Hamarosan itt a fűtési szezon, ilyenkor pedig az ember elgondolkodik azon, hogy vajon melyik a legjobb, legolcsóbb ár-érték arányú opció. Az elektromos fűtés kedvelőinek, illetve azoknak, akik nem rendelkeznek távfűtéssel, kéménnyel, két opicójuk van: a fűtőpanel, illetve a klíma.

A cikkben megvizsgáljuk, hogy a klíma vagy az elektromos fűtőpanel az olcsóbb megoldás.

Fűtés klímával

 

ELEKTROMOS FŰTÉS VS. LÉGKONDICIONÁLÓ - MI A KÜLÖNBSÉG?

Hogy alapjaiban megértsük a készülékek közötti különbségeket, nézzük meg, hogyan is működnek.

Az elektromos fűtőpanelek az elektromos energiát alakítják hőenergiává. Egyszerűbben fogalmazva, 1 egység áramból 1 egység hőt állítanak elő.

Ehhez képest a split klíma egy hőszivattyú, amely a kinti levegőből szabad hőt vesz fel, és azt a helyiségbe bocsátja ki. Működése során fordított hűtési ciklust alkalmaz, amelynek során egy külső tekercsen keresztül hideg folyadékot, úgynevezett hűtőközeget vezet át, hogy a kinti levegőből hőt szívjon fel.

A hűtőközeget egy kompresszor szivattyúzza lefelé a kamrákon keresztül a kondenzátorba, amely a levegőt felmelegíti, miközben összenyomja, és így meleg levegőt hoz létre. Ezt a forró levegőt aztán egy ventilátor keringeti a helyiségben. Amint ez a folyamat befejeződött, a hűtőközeg folyadékká hűl, és a ciklus újra kezdődik.

 

KLÍMA - ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK

Sokoldalú, energiatakarékos és olcsó a működtetése, nem csoda, hogy nagyon népszerűek.

ELŐNYÖK

Nézzük is meg először az előnyöket. 

RENDKÍVÜL ENERGIATAKARÉKOS

Egy SCOP 4-es klíma 4x hatékonyabb, mint egy elektromos fűtőpanel. Mivel a norvég panelek az elektromos áramot alakítják alakítják hővé, így - ahogyan azt feljebb is írtuk - a fűtés-teljesítmény arányuk egy az egyhez. 

Ez azt jelenti, hogy minden 4 kW hőmennyiséghez 4 kW elektromos energiára van szükség. Ezzel szemben a fordított ciklusú légkondicionáló képes a külső levegőből hőt felvenni, így a villamos energiaigénye 4 kW hőmennyiségre körülbelül 1 kW. 

EGYENLETESEN ELOSZTJÁK A LEVEGŐT AZ EGÉSZ HELYISÉGBEN

A legtöbb, fűtésre optimalizált klíma rendelkezik "3D-s" légelosztással, amely mindenhová hatékonyan eljuttatja a levegőt. 

BEÉPÍTETT TERMOSZTÁT

Amennyiben a hőmérsékletet 24 fokra állítjuk be, a beépített termosztát érzékeli, ha  a helyiségben lévő hőfok ez alá csökken. Ilyenkor a klíma automatikusan bekapcsol.

IDŐZÍTÉS

A beépített időzítő segítségével a légkondicionálót úgy lehet beállítani, hogy például 30 perccel a reggeli ébresztőóra megszólalása előtt bekapcsoljon. 

TISZTA LEVEGŐ

A légkondicionálók többsége légtisztító szűrőkkel rendelkezik, amelyek megakadályozzák, hogy por és más allergének keringjenek a helyiségben, így asztmások és allergiások számára is jó választás.

HOSSZÚ ÉLETTARTAM

Hosszú, jellemzően akár 10-20 éves élettartammal rendelkeznek a nevesebb gyártók készülékei.

HŰTÉSRE IS ALKALMASAK

A klímákkal a nyári melegben le is lehet hűteni a lakást

H TARIFA 

Az egyik legnagyobb előnye a fűtésre optimalizált klímának, hogy igénylehető hozzá H tarifa. A kedvezményes ár csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe.

HÁTRÁNYOK

Ugyanakkor van néhány hátrány is, amelyet érdemes megemlíteni.

SZAKEMBERNEK KELL TELEPÍTENIE

A készülékeket szakembernek kell telepítenie, így a készülék ára mellett a szerelés költségét is fizetni kell (ezenkívül az évenkénti 2 karbantartást, a garancia miatt). 

ESZTÉTIKA

A külső egység bizony ronthatja otthonunk esztétikai értékét, attól függően, hogy hol helyezik el.

ZAJOS LEHET

Bizonyos készülék zajosak lehetnek. Nemcsak a SCOP értéket és az energiaosztályt érdemes tehát áttekinteni, hanem a zajszintet is: próbáljunk meg 20 dB alatti értékű klímát választani.

H TARIFA ÁRA

Bár nem kapcsolódik szorosan a klíma berendezéshez, de ha H tarifát szeretnénk igényelni a készülékhez, akkor előfordulhat, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Elektromos fűtőpanel

 

ELEKTROMOS PANEL - ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK

Az elektromos panelnek alapesetben elmondhatjuk, hogy inkább hátrányai, mintsem előnyei vannak. 

ELŐNYÖK

Nézzük meg először azokat az érveket, amelyek a fűtőpanelek mellett szólnak. 

  • Viszonylag kicsik, és a megvásárolt típustól függően mozgathatók a házban.
  • Önálló egységként kaphatók, és nem igényelnek szakember általi telepítést.
  • A klímához képest olcsóbbak, hiszen egy-egy panel 50-100 ezer forint közötti összegbe kerül.
  • Alacsony karbantartási költségekkel rendelkeznek.

HÁTRÁNYOK

  • Magas energiafogyasztás, azonos hőteljesítmény mellett 3-4x annyi energiát fogyasztanak, mint az inverteres klímák.
  • Egyenetlen hőeloszlás, ami azt jelenti, hogy a fűtőtest közelében gyakran meleg van, a szoba többi részében viszont hideg. 
  • A fűtőberendezés kikapcsolása után a helyiség gyorsan lehűl.
  • Lehetséges, hogy újra kell huzalozni a házat, hiszen a nagyobb teljesítményhez szükség van a nagyobb terhelésre a hálózaton. Így főleg a régebbi házak esetében fordulhat elő, hogy újra kell vezetékezni. 

 

ÖSSZEGZÉS

Mindezeket figyelembe véve egyértelműen kijelenthetjük, hogy sokkal jobban megéri klímát vásárolni, és maximum kisebb helyiségekbe, kiegészítő fűtésként használni az elektromos paneleket. 

Természetesen nagyon sokat számít, hogy mekkora a ház, hogy emeletes-e, illetve szigetelték-e (és ha igen, mennyire hatékonyan). Így a megfelelő teljesítményű berendezés kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.

 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..